Azi a fost o vreme oribila. Era ziua in care trebuia sa merg la un curs in care aveam de carat un geamantan. Nu intrebati...nu va zic de ce. M-am trezit si am privit pe geam. Ningea din nou. Tocmai azi. Culmea, am zambit si am raspuns provocarii : am luat un taxi. Da, si eu rad.
Deci... dupa ninsoare, ploaie, vant rece si picuri biciuitori in fata , tragand un geamantan greu dupa mine prin inghesuiala din autobuzul de la intoarcere... ce ramane de facut? O poezie? Cum traficul la poezie este extrem de mic , iar la retete interesant de mare am ajuns la o concluzie: poezia nu tine de foame...
Solutii?
Pentru inceput un vin rosu, sa-mi urce sangele in obraji ... sau sa-l coboare... nu stiu...
Apoi un somon marinat la gratar cu sos de mustar si niste negrese cremoase...Ce ziceti? Suna bine?
Sa ne apucam de treaba...
Somon marinat la gratar
Se iau bucatile de somon si daca sunt prea groase se taie odata transversal pentru a le subtia si a se patrunde mai usor. Se pun la marinat cu putin ulei de masline, zeama de lamaie, zeama de mandarine sau portocale ( mandarinele sunt mai dulci si aromate) , usturoi, marar tocat ,sare si piper. Se lasa o ora...apoi se frige pe teflon incins uns cu ulei de masline...
Langa , nu stiu de ce m-am gandit sa-i pun niste sos de mustar, asa m-a lovit pofta...
Asa ca l-am facut...sosul ... de mustar si i-am pus deasupra si niste smantana, o frunza de marar si o felie de mandarina...Daca nu va place dulce alegeti lamaia.
Am uitat ceva? A, sosul de mustar: o maioneza din doua galbenusuri cu o lingurita de zahar, mustar cat cuprinde si zeama de lamaie dupa gust.
Daca e bun? ...in imagine cum arata?
Dark brownies
Da stiu . Nu am uitat sa vorbesc romaneste. Numai ca nu-mi suna nicicum..."negrese cremoase" - cine stie ce puritan se va simti lezat sau ce adolescent fantezit va comenta "picant"... O alta varianta ar mai fi : " prajitura de ciocolata neagra" ...dar e prea lung si sec...
In concluzie am incercat reteta de "brownies" a lui Jamie Oliver. Numai ca ciocolata mea Anidor era cred mult mai neagra si mai amara decat a lui, prin urmare si "brownies"-urile mele au iesit mai amarui si mai negre. Dar bune. Bune rau.
Din pacate trebuie sa insir si cantitatile, este o reteta mai exacta, nu pot a va las imaginatia sa zboare ca pe urma spuneti ca v-am inselat asteptarile ...
Ingrediente:
250 gr unt
200 gr ciocolata 70% cacao
optional: 50 gr de nuci sfaramate si 80 gr de cirese uscate
65 gr faina cernuta proaspat
1 lingurita de praf de copt
360 gr de zahar "caster" ( zahar tos dar cu granulatie fina- se topeste mult mai repede, exista " Margaritar" ambalat in cutii de carton de 1kg precum laptele)
4 oua mari - daca se poate fara "3" pe codul de bare, asta daca ati aflat de ultima "desteptare" a mediei romanesti
Optional: frisca lichida ( animala, nu vegetala) batuta cu putina vanilie
Vi se pare greu? Abia acum incepe...
Intr-un vas pe o baie de apa, e topeste untul amestecandu-l cu ciocolata sfaramata in bucati. Se omogenizeaza foarte bine si e adauga nuca si ciresele confiate daca vreti.
Separat se amesteca toate prafurile cernute: faina , cacaoa, praful de copt si zaharul. Apoi toate se amesteca cu ciocolata topita. Si in final cu ouale batute bine inainte. Trebuie sa iasa o compozitie negra sau cel putin maro inchis si cleioasa.
Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt unsa cu putin unt. Se coace , dupa reteta oficiala 25 minute, dar a mea prajitura a fost mai cu personalitate : i-au trebuit vre-o 40 minute ca sa faca delicioasa crusta deasupra. La final ar trebui sa obtineti o prajitura usor crocanta la exterior si cremoasa in interior. In nici un caz un pandispan " de culoare". Merge servita cu frica deasupra, fructe confiate ...
E buna, va zic sincer. Dulce, amaruie, aromata...cu ciocolata, cremoasa...Sa mai adaug?
Da, inca un pahar de vin rosu...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu